لرزشگیر دوربین چیست؟ چگونه از لرزشگیر استفاده کنیم

لرزشگیر

استفاده از لرزشگیر در دوربین های کامپکت و لنزهای DSLR در اواسط دهه‌ ی ۱۹۹۰رونق گرفت که این لرزشگیر یک ابزار موثر برای عکاسی از تصاویر صاف و ثابت می باشد. اگر زمان عکس گرفتن از دریا یا آتش مشکل لرزیدن دوربین داریدیک گیمبال یا لرزش گیر برای شما بهترین وسیله است.

لرزشگیر چیست؟

لرزش گیر مسیر حرکت تصویر را از لنز تا سنسور دوربین هدایت می ‌کند. زمانی که دست شما در حال عکس گرفتن شروع به لرزش می کند، لنز دوربین خلاف جهت آن حرکت می کند تا تصویری ثابت در عکس به وجود آید. معمولا حرکت این المان های دوربین توسط موتورهای الکترومگنتی صورت می گیرد.

انواع لرزشگیر

سه نوع لرزش گیر در بازار وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:

  • لرزشگیر داخلی دوربین (In Body Image Stabilization یا IBIS )
  • لرزشگیر تصویر اپتیکال (OIS)
  • لرزشگیر تصویر دیجیتال.

لرزشگیر داخلی دوربین(IBIS)

این لرزش گیر با جابجا کردن سنسور داخل دوربین به منظور جبران حرکات دوربین کار می ‌کند. شتاب ‌سنج ‌های داخلی دوربین حرکات جنبی دوربین را اندازه ‌گیری کرده و با حرکت سنسور به سمت بالا یا پایین و یا چپ و راست این حرکات را جبران می‌ کنند.

بعضی از دوربین‌ها از جمله دوربین‌های بدون آینه نیکون هم با استفاده از ژیروسکوپ داخلی، حرکات چرخشی را هم تشخیص می‌دهندبه این نوع لرزشگیر، سیستم لرزشگیر5 محوره می گویند.

لرزشگیر تصویر اپتیکال (OIS)

OIS قابلیتی است که متناسب با تولید کننده احتمالا با اسامی مختلفی مانند Vibration Reduction، Image Stabilization، Vibration Compensation و… در بازار وجود دارد و در لنزهای دوربین بیشتر دیده می شود تا در لنز ها. لرزشگیر اپتیکال عناصر داخل لنز را حرکت می ‌دهد تا لرزش هایی که توسط سنسورهای لنز احساس می‌ شود را از بین ببرد.

لرزشگیر تصویر دیجیتال

این نوع لرزش گیر فقط حقه‌ ی نرم ‌افزاری است و در اکثر دوربین ‌های رده بالای بازار وجود ندارد (بیشتر داخل گوشی ‌های موبایل برای فیلم برداری استفاده می‌شود).

چگونه لرزش گیر دوربین کار می کند؟

وقتی دوربین شما قابلیت لرزشگیر را دارا باشد، بخش فیزیکی لنز به ‌صورت شناور درون لنز حرکت می‌ کند. دلیل این شناور بودن هم انرژی الکتریکی است که در اطراف آن وجود دارد. زمانی که حرکت یا لرزشی به وجود بیاید، بخش الکتریکی با کمک سنسور ‌های ژیروسکوپ، این لرزش ها را با انجام حرکتی بالعکس جبران می ‌کند.

این کار باعث می ‌شود که لرزش های دست عکاس به ‌اندازه بسیار زیادی توسط لنز کنترل می شود و نتیجه به دست آمده هم تصویری واضح می باشد.

البته لرزشگیر اپتیکال همیشه درون لنز قرار نمی‌ گیرد و برخی سنسور ‌های تصویر دوربین ها نیز دارای لرزش گیر هستند که در این صورت به‌ جای حرکت بخش داخلی لنز، خود سنسور دوربین متحرک است تا لرزش ‌ها را دفع کند.

بسیاری از لنز‌ هایی که دارای لرزش گیر اپتیکال هستند، از چهار نقطه لرزش را کنترل کرده و تصویر ثبت شده با لرزش دست عکاس را واضح ‌تر ثبت می کنند.

البته این موضوع زمانی صدق می کند که عکاس بخواهد از سوژه ‌ای ثابت عکاسی کند. زمانی که سوژه مورد نظر متحرک باشد، با همان قوانین قبلی یعنی با افزایش سرعت شاتر تصویر ثبت شده نیز واضح‌ تر خواهد بود و در غیر این صورت تصویری بلور شده نصیبتان می ‌شود.

اگر می خواهید با بهترین تجهیزات فیلمبرداری مقاله بهترین لنز دوربین و تجهیزات فیلمبرداری را مطالعه کنید.

لرزش گیر در تلفن همراه

وجود لرزشگیر در بعضی از تلفن های همراه
لرزشگیر اپتیکال در تلفن های هوشمند

قابلیت لرزش گیر اپتیکال در دوربین تلفن‌های هوشمند، این امکان را به ما می ‌دهد که در مواقع سخت، عکاسی کنیم. عکاسی با موبایل در موقعیت های خاص، در نور کم و همچنین از سوژه‌ های بسیار نزدیک با استفاده از لرزشگیر اپتیکال بسیار لذت ‌بخش ‌تر می باشد.

به دلیل گران بودن این تکنولوژی، لرزشگیر اپتیکال بیشتر در گوشی ‌های رده بالا و پرچم داران مشاهده می شود. گلکسی S7، گلکسی S7 edge و LG 5 نمونه‌ ای از گوشی‌ های جدیدی هستند که دارای لرزشگیر می باشند. آیفون 6+ و آیفون S6+ نیز دارای لرزشگیر اپتیکال هستند.

لرزش گیر دیجیتال در دوربین

یک لرزشگیر که با حرکت سنسور ها کار می کند و در اکثر دوربین های بدون آینه و تعدادی از دوربین های DSLR وجود دارد که آن سنسور به جای لنز در خلاف جهت لرزش ها، شروع به حرکت می کند. احتمال این که این لرزش گیر تا چند سال دیگر در تمام دوربین تلفن های همراه نصب شود، وجود دارد.

نکته: لرزش گیر های اپتیکال نمی ‌تواند در هر زمانی که عکاسی یا فیلم‌ برداری می کنید، مفید واقع شود. اگر سوژه‌ مورد نظر عکس شما در حال حرکت سریع باشد، قابلیت لرزشگیر کمکی به ثبت تصاویر واضح از این سوژه نمی ‌کند. اما در زمانی که فیلم برداری می کنید، می تواند فیلم را با نویز کمتری ثبت کند.

مقالاتی که شاید برایتان جذاب باشد

فهرست