ویژگی HDR در عکاسی به ما چه کمکی می کند؟

ویژگی HDR

اگر اهل عکاسی هستید حتی با دوربین موبایل و آماتور، تا قبل از آشنایی با ویژگی HDR قطعا با این مشکل روبرو شده اید: یا منظره خیلی تاریک می شود و آسمان زیبا، یا منظره را با رنگ های زیبای خودش می بینیم اما آبی آسمان و ابرها را از دست می دهیم!

کافیست نوری مانند نور روز و قسمتی از آسمان با هم در کادر باشند. یا باید جزئیات آسمان را انتخاب می کردید و پی تاریک شدن سوژه های دیگر را به تنتان می مالیدید و یا هم اینکه سوژه ها را با نور و رنگ واقعی خود نگه می داشتید اما آبی آسمان و ابرها را با یک قسمت نزدیک به سفید و بدون جزئیات عوض می کردید.

عکس بدون استفاده از ویژگی HDR

تا قبل از HDR انتخاب بین دو قسمت بالایی کار سختی بود.

با عوض کردن نسبت حضور در کادر بخش مورد نظر (قسمت بیشتری از تصویر زمین باشد یا آسمان) و یا هم با انجام فوکوس روی بخش مورد نظر (در برخی دوربین ها با زدن روی قسمت مورد نظر بر روی صفحه نمایش) می توانستیم نور را انتخاب کنیم.

اما دیگر آن زمان ها گذشته است و لازم نیست با انتخاب خودمان نیمی از عکس های زیبایمان را از دست بدهیم.

بله ویژگی HDR این قابلیت جذاب را برای ما فراهم نموده.

ویژگی HDR

اما ویژگی HDR چگونه این کار را برای ما انجام می دهد؟

برای آشنایی با ویژگی HDR بهتر است ابتدا بدانیم این سه حرف مخفف چه واژه هایی ست.

در عکاسی، به میزان اختلاف نور “تاریک ترین و روشن ترین” نقطه در عکس یا همان نسبت تاریکی به روشنایی عکس، Dynamic Range گفته می شود.

ویژگی HDR این پویایی نور عکس را به بالاترین حد ممکن می رساند یا در اصطلاح High می کند. پس HDR مخفف کلمات High Dynamic Range می باشد.

اما ویژگی HDR چگونه کار می کند؟ با یک ایده بسیار ساده و جالب.

همانطور که بالاتر در مورد مشکلی که در تنظیم نور عکس های مان توضیح دادیم که در هر فوکوس خاص قسمتی از تصویر را از دست می دادیم، ویژگی HDR در سه حالت مختلف نوری به صورت سریع سه شات عکس ذخیره می کند.

مثلا در همان مثال عکس از منظره با آسمان، در یک عکس آسمان را با جزئیات ذخیره می کند (مقدار EV منفی)، در عکس بعدی جزئیات و رنگ های منظره را (مقدار EV مثبت) و در عکس سوم هم جزئیات هر قسمت به صورت کم سعی می شود که حفظ شود (مقدار EV صفر یا همان متعادل).

ویژگی HDR

حالا قسمت پایانی و اصلی را هم خود نرم افزار دوربین انجام می دهد. به این ترتیب که هر سه عکس را با هم ترکیب کرده و سعی می کند که بهترین جزئیات هر بخش را حفظ کند. تمام.

با همین ایده ساده، ویژگی HDR به ما این قابلیت بسیار جالب را ارائه می دهد تا بتوانیم در یک عکس هم جزئیات ابرها را داشته باشیم و هم سرسبزی درختان و مناظر و …

اگر به عکاسی علاقه دارید اما با اصول آن آشنا نیستید، با کلیک روی عنوان بالا و خواندن این مطلب خودتان را از آماتورها جدا کنید!

اما آیا چون ویژگی HDR به ما این قابلیت جذاب را می دهد، باید همیشه آپشن HDR در تنظیمات دوربین ما فعال باشد؟

خیر. ویژگی HDR در مواردی کیفیت عکاسی ما را بالا می برد ولی در بعضی موارد باعث افت کیفیت تصاویر می شود. در ادامه به باید ها و نباید های عکاسی HDR می پردازیم. اینکه چه زمانی از ویژگی HDR استفاده شود و چه زمانی نباید استفاده شود!

از ویژگی HDR کجا استفاده کنیم؟

ویژگی HDR

عکاسی از مناظر

متداول ترین استفاده از ویژگی HDR همان مثال اولی ست که با هم مرور کردیم. عکاسی از مناظر با حضور نور خورشید، آسمان و شاید ابرها، درختان و ساختمان ها و سایه ها.

عکاسی از سوژه در نور آفتاب یا سوژه با نور در پس زمینه

عکاسی در این شرایط ممکن است باعث شود بخش هایی از صورت که در سایه هستند مانند چشم ها، به خاطر تفاوت نور شدید با نقاطی دیگر از عکس به خاطر وجود نور خورشید، جزئیاتشان را از دست بدهیم. با استفاده از ویژگی HDR این مورد پوشش داده می شود.

همچنین در عکاسی از سوژه هایی که دارای نور در پس زمینه هستند هم این مشکل به صورت گسترده تر دیده می شود که همانطور که در بالا گفته شد ویژگی HDR این مورد را هم تا حدود قابل قبولی حل می کند.

عکاسی در نور کم

اگر نور کلی صحنه عکاسی کم باشد ویژگی HDR تا حدودی می تواند به ما برای ثبت عکس های واضح تر کمک کند. اما اگر صحنه دارای نور بسیار کم باشد نباید انتظار خاصیت دید در شب را از ویژگی HDR داشته باشیم.

کجا از ویژگی HDR استفاده نکنیم؛

تا اینجای کار از مزایای استفاده از ویژگی HDR گفتیم. اما همانطور که اشاره کوچکی داشتیم این ویژگی همیشه مناسب نخواهد بود. در ادامه به چند حالت که استفاده از این خصوصیت به پایین آمدن کیفیت تصاویر ما می انجاند اشاره خواهیم کرد:

سوژه یا عکاس در حال حرکت باشد

اگر در حال عکاسی در حین حرکت هستید و یا از سوژه در حال حرکت قصد عکاسی دارید ویژگی HDR را غیرفعال نمایید.

دلیل این موضوع را احتمالا باید فهمیده باشید. بله؛ این خصوصیت با گرفتن حداقل سه عکس از صحنه به ما قصد کمک در حفظ جزئیات با بهترین حالت نور را دارد.

اگر سوژه یا ما در حال حرکت باشیم، فاصله هرچند کوتاه بین ثبت سه عکس، باعث مات شدن قسمت های متحرک حین عکاسی می شود.

ویژگی HDR

عکاسی در حالت کنتراست بالا

گاهی صحنه ای که برای عکاسی مد نظرمان است دارای سایه هایی ست که هیچ جزئیاتی در بر ندارند و عملا سوژه ما با جزئیات کامل و واضح در دسترس است و یا مثلا مورد عکاسی فقط صفحه آسمان است، بدون هیچگونه سایه ای. در این حالت پیشنهاد می شود از ویژگی HDR استفاده نشود.

عکاسی از رنگ های روشن و شاداب

ویژگی HDR برای هماهنگ کردن هرچه بیشتر عکس و ایجاد موازنه بین بخش های آن، ممکن است از میزان رنگ قسمت های رنگی که رنگ های تند و روشنی دارند بکاهد. این اتفاق باعث پایین آمدن کیفیت رنگ ها و فاصله گرفتن آن ها از واقعیت می شود.

نکته: در برخی از گوشی های موبایل فعال کردن ویژگی HDR ممکن است باعث خاموش شدن اتوماتیک فلاش گوشی شود. اگر در شرایطی هستید که مجبور به استفاده از فلاش دوربین هستید، حتما با فعال کردن ویژگی HDR از خاموش نشدن فلاش اطمینان حال کنید.

در پایان یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که ویژگی HDR تنها مربوط به دوربین ها نمی باشد. برخی از نرم افزارهای خاص هم برای این کار طراحی شده است. به این صورت که چند عکس با همان تنظیمات نور مختلفی که گفتیم به نرم افزار داده می شود. نرم افزار هم با میکس کردن عکس ها با الگوریتم های خاص خودش می تواند به ما عکس نهایی با این خصوصیت تحویل دهد.

در مطلب نرم افزار های مخصوص ساخت تصاویر HDR به صورت کامل به این موضوع پرداخته ایم که مطالعه آن هم خالی از لطف نخواهد بود.

مقالاتی که شاید برایتان جذاب باشد

فهرست