در عصر دیجیتالی، ویدیو ها منابع جدیدی از اطلاعات هستند که همه ما به آن ها متکی هستیم. آموزش های مختلف و پاسخ سوالات روزمره ما همگی در قالب ویدیو در دنیای اینترنتی موجود اند. با پیشرفت بیش تر فناوری، اهمیت و میزان استفاده از ویدیو ها به شدت افزایش می یابد. افزایش استفاده از ویدیو ها، ما را نیازمند ایجاد محتوا ویدیویی بیش تر می کند. این ویدیو ها معمولاً برای دیده شدن در موتور های جستجو ویدیو یا از طریق شبکه های اجتماعی مبتنی بر ویدیو به اشتراک گذاشته می شوند. البته همیشه انتخاب یک فرمت ویدیویی مناسب برای همه به خصوص، فیلم سازان و تدوین گران ویدیو یک چالش بزرگ است. اکنون ما در این مقاله مطالبی را جمع آوری کرده ایم که به شما در انتخاب بهترین فرمت های ساخت ویدیو کمک می کند.
فایل ویدیویی چیست؟
ویدیو مجموعه ای از تصاویر و داده های صوتی است. این مجموعه از تصاویر و صدا ها شامل یک فایل ویدیویی اند که بسیار پیچیده تر از یک تصویر یا فایل صوتی به صورت جداگانه است.قبل هر چیزی بهتر است بدانید سرعت حرکت این تصاویر آن قدر سریع است، که ما آن ها را در حال حرکت می بینیم و نمی توانیم مکثی بین تصاویر متوالی احساس کنیم. امروزه یک دوربین معمولی موبایل می تواند تصاویر را با سرعت 30 فریم در ثانیه ضبط کند، به این معنی که 30 عکس فوری در یک ثانیه ثبت می کند. سرعت این کار به حدی بالا است که چشم انسان آن را به عنوان یک ویدیو درک می کند و قادر به درک سکون تصاویر نیست.
اکنون، قبل انتخاب بهترین فرمت های مختلف ویدیو و آشنایی با مشخصات آن ها، باید اطلاعات بیش تری در مورد یک فایل ویدیویی داشته باشیم. این که چه چیزی باعث ایجاد یک فایل ویدیویی می شود یا چه مواردی باید هنگام تصمیم گیری درباره فرمت فایل ویدیویی در نظر گرفته شود بسیار مهم است.
ویژگی های کلیدی فرمت های ویدیو
برخی ویژگی های کلیدی وجود دارند، که باید در یک فایل ویدیویی وجود داشته باشند، بسته به فرمت ویدیو می توانند متفاوت باشند. حقیقتاً این ویژگی ها، کیفیت فیلم های ما را مشخص می کند.
نرخ فریم: نرخ فریم تعداد فریم های گرفته شده در یک ثانیه (fps) است. معمولاً سرعت 24 فریم در ثانیه برای فیلمبرداری برنامه های تلویزیونی و غیره، فریم مناسبی است. حرکت به سمت نرخ فریم بالا تر فیلم را روان تر و جذاب تر می کند، اما نرخ فریم بالا تر به معنی اشغال فضای ذخیره سازی بیش تر است و این می تواند برای شما هزینه بر باشد.
نسبت تصویر: نسبت عرض به ارتفاع فیلم را نسبت تصویر ویدیویی می گویند. نسبت ابعاد تصویر بر اساس اندازه صفحه معمولی که بیننده در آن ویدیو را تماشا می کند، تعیین می شود.
بیت ریت: بیت ریت، بر اساس تعداد داده(بیت) های منتقل شده در یک ثانیه تعریف می شوند. داده هایی که منتقل می شوند بر حسب بیت بر ثانیه اندازه گیری می شود. وقتی در حال مشاهده یا پخش ویدیو خود به صورت آنلاین هستید، این ویژگی بیش تر ظاهر می شود. بیت ریت بیش تر برای یک تجربه بدون بافر که به اتصال سریع نیاز دارد، مناسب است.
وضوح تصویر: اساساً تعداد پیکسل ها در یک فریم ویدیویی یک مقدار واحد است. ویدیو در هر یک از فرمت های ویدیویی که باشد هر چه وضوح تصاویر بالا تر روند، قاب ویدیویی ما واضح تر خواهد بود. رزولوشن های رایج 480، 720، 1080، HD و 4K است. ممکن است ویدیویی با رزولوشن 720 پیکسل در تلفن همراه شگفت انگیز به نظر برسد، اما برای تماشای تمام صفحه در صفحه تلویزیون 55 اینچی تار به نظر برسد. بنابراین، هر چقدر اندازه صفحه نمایش افزایش یابد، وضوح تصاویر اهمیت بیش تری پیدا می کند.
قسمت های یک فایل ویدیویی
اکنون که ویژگی های کلیدی یک ویدیو را توضیح دادیم، اجازه دهید به توضیح دهیم که یک فایل ویدیویی اساساً شامل چه قسمت هایی است. در اصل این قسمت ها هستند، که یک فرمت های ویدیو را از دیگری متمایز می کنند.
سیگنال ویدیویی و صوتی: این قسمت شامل داده های واقعی است، که هنگام ضبط فیلم ذخیره می شوند. این بخش شامل داده های ویدیویی و صوتی یک ویدیو است. در حقیقت در این بخش اطلاعات اصلی یک فایل ویدیویی وجود دارد که هنگام پخش یک ویدیو به آن ها نیاز است.
Container (قالب های فشرده سازی): یک فشرده ساز مانند یک پوشه یا پکیج است که سیگنال های ویدیویی و صوتی را در خود ذخیره می کند. اکثر مردم وقتی در مورد فرمت فایل ویدیویی صحبت می کنند، یکی از انواع فشرده ساز ها را نام می برند. این امر به این دلیل است که از اغلب فشرده ساز ها به عنوان فرمت ویدیویی نام برده می شوند. مانندmp4 و avi و 3gp.
کدک (Codec): کدک برنامه یا نرم افزاری است که سیگنال های ویدیویی را رمز گذاری و رمز گشایی می کند. این برنامه برای مراقبت از روند ذخیره سازی سیگنال های ویدیویی و سپس پردازش آن سیگنال ها هنگام پخش فیلم است.
اغلب، یک قالب فشرده ساز می تواند ویدیو هایی با چند فرمت مختلف را در خود ذخیره کند، اما همه کدک ها و فشرده ساز ها با همه فرمت های ویدیو کاملاً سازگار نیستند. همه دستگاه های ضبط ویدیو به گونه ای پیکربندی نشده اند که کدک ها و فشرده ساز های مناسب را به طور پیش فرض انتخاب کنند. بنابراین، معمولاً شما باید خودتان قالب فایل را انتخاب کنید. اما، اگر در حال تبدیل و ویرایش یک ویدیو هستید، مطمئن شوید که کدک و فشرده ساز سازگار را انتخاب کرده اید.
انواع فرمت های ویدیو
خب، اکنون اجازه دهید شما را با فرمت های رایج فایل های ویدیویی موجود آشنا کنیم. این که فرمت های ویدیو چه چیزی را ارائه می دهند و هر کدام برای چه چیزی مناسب هستند.
1. فرمت MP4
MP4 احتمالاً بیش تر از یک دهه است که رایج ترین فرمت فایل های ویدیویی است. این فرمت بسیار رایج است، طوری که همه نرم افزار های پخش کننده ویدیو می توانند ویدیو های MP4 را به راحتی پخش کنند. این قالب توسط اپل توسعه یافت و با پخش کننده های iTunes محبوبیت پیدا کرد. قالب MP4 می توانند از کدک های H.264 ، H.265 و MPEG-4 استفاده کنند. همچنین می توان از این فرمت برای ذخیره تصاویر و داده های صوتی استفاده کرد. این فرمت، ویدیو ها را با کیفیت بالا و اندازه نسبتاً کوچک تر ارائه می دهد. MP4 فشرده سازی بدون اتلاف را ارائه می دهد، به این معنی که کیفیت ویدیو حتی پس از ویرایش های متعدد و ذخیره فایل پایین نمی آید. همچنین این فرمت توسط سایت های پخش کننده ویدیو مانند YouTube ،Facebook و غیره پشتیبانی می شود.
2. فرمت MOV
MOV یکی دیگر از فرمت های ویدیویی است که توسط Apple Inc توسعه یافته است. این فرمت اولین بار توسط پخش کننده ویدیو Quicktime اپل مورد استفاده قرار گرفت. این فرمت برای ارائه فیلم هایی با کیفیت بالا طراحی شده است. این فرمت می تواند به دلیل فضای ذخیره سازی زیادی که مصرف می کند، هزینه بر باشد، اما از نظر کیفیت در رتبه بالایی قرار دارد. فایل های قالب MOV به طور کلی در مقایسه با MP4 ها بزرگ تر هستند. همچنین، این فرمت به دلیل وجود رقیبی مانند MP4 و محدودیت های پشتیبانی نشدن آن توسط همه پخش کننده های ویدیویی زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد. با این حال، پس از انتشار Quicktime player برای Windows، فرمت MOV فرا تر از ویدیو پلیر های اپل رفت و استفاده از آن بیش تر شد.
3. فرمت AVI
AVI مخفف Audio Video Interleave است. این فرمت یکی از قدیمی ترین فرمت های ویدیویی است که هنوز هم در بین مردم مورد استفاده قرار می گیرد. AVI در سال 1992 توسط مایکروسافت توسعه یافت. فایل های AVI از طیف وسیعی از کدک ها پشتیبانی می کنند و همین امر باعث محبوبیت و رایج شدن آن شد. از آنجا که این فرمت در دهه 90 توسعه یافت، هدف آن بارگذاری ویدیو از طریق اینترنت نبود. برای همین است، که اندازه فایل های AVI نسبت به فرمت های جدید ویدیویی نسبتاً بزرگ تر است. اکنون هم این قالب برای اهداف بارگذاری یا پخش آنلاین ترجیح داده نمی شود. اگر می خواهید فایل ویدیویی خود را در حافظه شخصی خود ذخیره کنید و نمی خواهید کیفیت ویدیو به خطر بی افتید این فرمت گزینه خوبی است.
4. فرمت FLV
فرمت ویدیویی فلش، که به عنوان FLV شناخته می شود، یکی دیگر از فرمت های رایج ویدیویی است. این قالب ویدیویی اولین بار توسط Adobe Systems توسعه یافته است. فرمت ویدیویی FLV بسیار محبوب است زیرا می توان آن را با Adobe Flash Player پخش کرد. Adobe Flash Player به عنوان یک افزونه بر روی هر مرورگر وبی جاسازی می شود. به دلیل وجود فلش پلیر پخش فایل های ویدیویی FLV در مرورگر های وب بسیار آسان می شود. اما FLV محدود به مرورگر وب نیست، می توانید فایل های FLV را در هر پخش کننده ویدیویی پخش کنید. FLV از کدک ویدیویی H.264 و فرمت فشرده سازی صدا HE-AAC پشتیبانی می کند. البته خود Adobe به دلیل برخی محدودیت ها قالب FLV را با کدک H.24 و فشرده ساز H.264 توصیه می کند.
5. فرمت MKV
MKV یک فرمت ویدیویی متن باز (open source) است. این فرمت توسط Matroska، که یک سازمان غیر انتفاعی در فرانسه است، توسعه داده شد. متن باز بودن این قالب ویدیویی، آن را در میان محتوا سازان نو ظهور رایج و محبوب کرده است.
6. فرمت WMV
WMV مخفف عبارت Windows Media Video است. WMV هم یک قالب کدک است و هم یک فرمت فایل ویدیویی است. WMV توسط مایکروسافت به عنوان بخشی از Windows Media Framework توسعه یافته است. این قالب در ابتدا برای میزبانی در وب سایت ها و برنامه های کاربردی در اینترنت ایجاد شد. این فرمت فایل های ویدیویی را با اندازه های بسیار کوچکی نسبت به سایر فرمت های ویدیویی ایجاد می کند. از فرمت های WMV به دلیل اندازه نسبتاً کوچک آن، برای اشتراک گذاری فیلم ها از طریق ایمیل یا سایر سیستم هایی که در اندازه فایل ویدیویی محدودیت دارند، استفاده می شود. این اندازه جمع و جور هزینه کم تری دارد، اما خب فرمت WMV بدون اتلاف نیست. فشرده سازی ای که WMV انجام می دهد، کمی باعث از دست رفتن کیفیت ویدیو شما می شود.
7. فرمت AVCHD
فرمت AVCHD که به طور مشترک توسط سونی و پاناسونیک ساخته شده است. این فرمت ضبط ویدیو هایی با وضوح بالا، را با استفاده از دوربین های فیلم برداری دیجیتالی پشتیبانی می کند. همین امر با فرم کامل آن یعنی Advanced Video Coding High Definition (AVCHD) نیز پیشنهاد می شود. این فرمت از H.264 و MPEG-4 AVC برای فشرده سازی ویدیو و از Dolby AC-3 برای فشرده سازی صدا استفاده می کند. این فرمت پیش فرض برای دوربین های فیلمبرداری مختلفی که توسط سونی و پاناسونیک ارائه می شوند، مناسب است. همچنین این فرمت از فیلم های سه بعدی نیز پشتیبانی می کند. ویژگی های خوب فرمت AVCHD، این قالب را برای فیلمبرداران حرفه ای محبوب می کند.
8. فرمت ویدیو WebM
قالب WebM در ابتدا توسط Google برای ارائه یک قالب جدید در اینترنت و به عنوان جایگزینی برای فیلم های HTML5 مورد استفاده قرار گرفت. این قالب نسبتاً جدید است و هنوز توسط Mac OS یا پخش کننده های Quicktime پشتیبانی نمی شود. با این حال WebM، به طور پیش فرض و بدون نیاز به بارگیری کدک اضافی توسط همه پخش کننده های ویدیویی معتبر مانند VLC ،Kplayer ،MPlayer و غیره پشتیبانی می شود.
9. کدک ویدیویی H.264
Advanced Video Coding، که با نام H.264 نیز شناخته می شود، یک کدک فشرده سازی ویدیو بسیار محبوب است. طراحی آن بلوک گرا است، که هدف آن ارائه کیفیت خوب ویدیو با نرخ بیت کمتر است. این رایج ترین نوع کدک است و در بسیاری از فایل های ویدیویی استفاده می شود. این قالب از رزولوشن ویدیویی بالا تا 8K پشتیبانی می کند.
10. کدک ویدیویی MPEG-4
MPEG-4 در مقایسه با H.264 یک کدک نسبتاً قدیمی تر است و بیش تر در سیستم ها و فرمت های ویدیویی قدیمی استفاده می شود. البته که این فرمت هنوز هم مورد استقبال سیستم عامل های پخش ویدیو آنلاین است. با این حال، این قالب محبوبیت خود را به دلیل وجود فرمت های رقیب مانند کدک H.264 و H.265 از دست داده است.
تا این جا ما 10 مورد از بهترین فرمت های ساخت ویدیو را به شما معرفی کرده ایم.در این مرحله ما این بحث را می بندیم و امیدواریم این مقاله به شما حقایق و اطلاعات مورد نیاز تان را ارائه کرده باشد. علاوه بر این، اگر در زمینه فیلمبرداری تازه کار هستید و اخیراً نیاز به آشنایی با سیستم های تدوین حرفه ای دارید، ما خبرهای خوبی برای شما داریم. می توانید با استفاده از مطلب «سیستم تدوین حرفه ای چیست و چطور یک سیستم تدوین حرفه ای بسازیم؟» مشکل خود را برطرف کنید.
منبع:
nucleustechnologies.com