چشم انسان فقط سه رنگ را می بیند. بقیه رنگ ها در واقع ترکیبی از این سه رنگ و در نهایت درجه هایی از تیرگی و روشنایی آن هاست. جالب است، بدانید که نور خورشید هم این سه رنگ را در خود دارد. این رنگ ها شامل رنگ های آبی، قرمزو زرد هستند، که به اصطلاح فناوری های امروزی در مانیتور ها به آن ها رنگ RGB گفته می شوند. در این مقاله چگونگی ترکیب رنگ ها و شناخت رنگ های مکمل را بررسی می کنیم.
رنگ احساسات را بر انگیخته و بر ادراک ما تأثیر می گذارد و پاسخ های الهام بخش، آگاهانه یا ناخودآگاه، در مغز ما ایجاد می کند. رنگ به دلیل ماهیت تأثیر گذار و ارتباطی خود، احتمالاً قدرتمند ترین ابزاری باشد که در اختیار یک طراح قرار می گیرد.
شناخت رنگ ها باعث می شود تا شما بتوانید در طراحی های مختلف از جمله، طراحی دکور خانه یا انتخاب وسایل آن دقت و توجه بیشتری داشته باشید. همچنین اگر یک طراح باشید، بهتر است با ترکیب رنگ ها و تأثیر آن در طراحی گرافیکی آشنا باشید.
16.8 میلیون رنگ در دنیا برای انتخاب وجود دارد. از این رنگ ها می توان برای طراحی لوگو، طراحی وب سایت یا طراحی یک برند جدید استفاده کرد. رنگ شبیه به یک بردار است، هر کدام از رنگ ها که به سمت سفیدی تمایل داشته باشند بی حال تر شده و در نهایت به سفید می رسند و هر کدام از رنگ ها که به سمت مشکی تمایل داشته باشد پر رنگ تر شده و در نهایت تبدیل به مشکی می شوند.
تئوری رنگ و چرخه ترکیب رنگ ها
آگاهی از تئوری رنگ و چرخه رنگ به شما کمک می کند تا بفهمید که چرا ترکیب رنگ های خاص با هم خوب کار می کنند. تئوری رنگ ها به روانشناسی رنگ ها می پردازد و روانشناسی رنگ ها به چگونگی درک مغز ما از رنگ ها می پردازد، که خود یک مبحث جداست.
تئوری رنگ به معنی هنر و علم استفاده از رنگ ها است. تحقیقات نشان داده است که رنگ تاثیر روانی جالبی بر رفتار و افکار انسان دارد. برای هنرمندان و طراحان، تئوری رنگ مجموعه ای از قوانین و دستور العمل ها است. طراحان از این قوانین برای برقراری ارتباط با کاربران از طریق طرح های رنگی جذاب استفاده می کنند.
بخشی از این قوانین و دستورالعمل ها چرخه رنگ را تشکیل می دهند. چرخه رنگ توسط سر آیزاک نیوتن در سال 1666 طراحی شد. نیوتن درک کرده بود که رنگ چگونه توسط ادراک انسان تعریف میشود و چگونه ترکیب های چشم نواز ایجاد می کند. سپس او رنگ ها را دسته بندی می کرده و رنگ های اصلی، ثانویه و دسته سوم را تعریف می کند.
دسته بندی رنگ ها بر اساس چرخه نیوتن:
- رنگ های اصلی : قرمز، زرد، آبی
- رنگ های ثانویه (رنگ های میانی) : نارنجی، سبز، بنفش. این رنگ ها از ترکیب رنگ های اصلی با هم ایجاد می شوند.
- رنگ های درجه سه : نارنجی آتشین، لیمویی، فیروزه ای، نیلی، بادمجانی و.. (ایجاد شده از ترکیب رنگ های اصلی و ثانویه)
رابطه ما با رنگ ها از نظر روانی و جمعی در سراسر جامعه چیزی است که به رنگ معنا می بخشد. مثلاً استفاده از همین رابطه روانی هنگام طراحی برند است که باعث تشکیل یک هویت بصری موفق برای برند ها می شود، مانند رنگ قرمز و سفید که با کوکاکولا عجین شده است.
البته دسته بندی رنگی ای که توسط نیوتن انجام شد، تنها دسته بندی موجود برای رنگ ها نیست بلکه یک دسته بندی مهم دیگر نیز برای رنگ ها وجود دارد که آن ها را بر اساس تناژ رنگی گرم و سرد دسته بندی می کند.
دسته بندی رنگ ها بر اساس تناژ های رنگی:
- رنگ های گرم: مانند رنگ های زرد و قرمز
- رنگ های سرد: مانند رنگ سفید و آبی
- رنگ خنثی: مانند رنگ های مشکی و خاکستری
البته دسته های دیگری نیز از رنگ ها را نیز داریم به نام رنگ های ترکیبی و رنگ های مکمل که در حقیقت از جفت کردن دیگر رنگ ها به دست می آید. رنگ های مکمل برای ست کردن در طراحی گرافیکی یا لباس استفاده می شود. در واقع رنگ متضاد هر رنگ تقریباً مکمل آن رنگ می شود.
نمونه هایی از ترکیب های رنگی
درک ادراکات و روابط جهانی رنگ ها برای یک هنرمند یا طراح بزرگ نکته کلیدی مهمی است. به عنوان یک طراح مطمئن باشید ارزشش را دارد که در مورد چرخه رنگ ها بیشتر تحقیق کنید تا درک خود را از هنر و علم رنگ ها بالا ببرید. ما در ادامه شما را با برخی از ترکیب های رنگی آشنا خواهیم کرد.
ترکیب رنگ های اصلی
نارنجی: رنگ زرد+ قرمز که هر چقدر قرمز بیشتر باشد نارنجی پر رنگ تر و گرم تر است.
سبز: رنگ آبی + زرد که اگر رنگ آبی بیشتر باشد اصطلاحاً به آن سبزآبی می گویند.
بنفش: ترکیب رنگ قرمز + آبی است. هر چقدر مقدار قرمز بیشتر باشد بنفش گرم تری خواهید داشت.
مشکی: در حقیقت مخلوط کردن نوری سه رنگ اصلی سفید می شود، مانند نور خورشید. اما اگر حالت جامد سه رنگ اصلی را مانند ورق های تلقی رنگی با هم مخلوط کنید به رنگ مشکی می رسید.
خاکستری: رنگ سفید + مشکی
ترکیب رنگ های ترکیبی با هم
بازی در هم آمیختن رنگ ها بسیار جذاب است. هنرمندان تا کنون 240 هزار را را ثبت کرده اند مخلوط رنگ های ترکیبی با هم خود رنگ های جدید دیگری را خلق می کند. به عنوان مثال:
آجری: نارنجی+قرمز + کمی مشکی
لیمویی: سبز+سفید+زرد
طوسی: آبی + خاکستری+سفید
بلوطی:سبز + قرمز
ترکیب رنگ های کمرنگ و پر رنگ
همه رنگ ها دارای تناژ های کم رنگ و پر رنگ اند. این رنگ ها با اضافه کردن رنگ های خنثی یعنی سفید و مشکی به رنگ های اصلی یا رنگ های ترکیبی اولیه بدست می آیند. به عبارتی با اضافه کردن مشکی یا سفید به هر رنگی، می توان قدرت رنگ را کم یا زیاد کرد. البته این رنگ های جدید نام های جدیدی نیز می گیرند.
مخلوط کردن مشکی با سایر رنگ ها
هر کدام با درصد بیشتری از رنگ مشکی تیره تر می شوند.
- زرشکی: مشکی و قرمز
- یشمی: مشکی و سبز
- زیتونی: مشکی و زرد
- بادمجانی: مشکی و بنفش
- قهوه ای: مشکی و نارنجی
- آجری: کمی مشکی و نارنجی
- و…
ترکیب سفید با انواع رنگ ها
در این روش هر رنگ با توجه به درصد سفیدی بیشتر بی حال تر و کمرنگ تر می شود.
- صورتی: سفید و قرمز
- نیلی یا آبی آسمانی: سفید و آبی
- سوسنی: سفید و بنفش
- پسته ای: سفید و سبز
- گلبهی: سفید و صورتی
- فیروزه ای: سفید و سبزآبی
- و…
چگونگی مخلوط کردن رنگ ها
هیچ محدودیتی برای در هم آمیختن رنگ ها وجود ندارد شما تا چندین بار می توانید رنگ ها را با هم مخلوط کنید و رنگ جدیدی بسازید. حتی بعضی از رنگ ها وجود دارند که خود از مخلوط شدن با رنگ های ترکیبی ساخته می شوند.
برای شروع مخلوط کردن رنگ ها، یک خط از وسط چرخه رنگ بکشید. هنگامی که این کار را انجام دهید، متوجه خواهید شد که بین رنگ های گرم (قرمز، نارنجی و زرد) و رنگ های سرد (آبی، سبز و بنفش) تمایز وجود دارد. رنگهای گرم معمولاً احساسات انرژی، روشنایی یا زندگی را منتقل میکنند در حالی که رنگهای سرد احساسات آرامش طور را منتقل میکنند.
ترکیب رنگ های مکمل
رنگ های مکمل رنگ هایی هستند که در دو طرف چرخه رنگ قرار می گیرند. ترکیب این رنگ ها جلوه ای از کنتراست بالا ایجاد می کند و چشم مخاطبان را به خود جلب می کند و تاثیر زیادی بر جای می گذارد. به عنوان مثال : ترکیب، قرمز و سبز، زرد و بنفش، نارنجی و آبی.
مخلوط کردن رنگ های مشابه
رنگ های مشابه رنگ هایی هستند که در کنار یکدیگر روی چرخه رنگ قرار می گیرند. این ترکیب رنگ ها حس تعادل و هماهنگی را ایجاد می کند. به طور معمول یکی از این رنگ ها در پس زمینه قرار می گیرد، در حالی که رنگ دیگر که غالب است در پیش زمینه قرار می گیرد. به عنوان مثال : ترکیب زرد و سبز، قرمز و بنفش، قرمز و نارنجی و آبی و بنفش از این دسته رنگ ها هستند.
ترکیب رنگ های سه گانه
رنگ های سه گانه به طور مساوی در سراسر چرخه رنگ قرار گرفته اند و حالت رنگی غنی یا پر جنب و جوشی دارند. این ترکیب رنگ ها معمولاً پویا اند و یک کنتراست بصری هماهنگ ایجاد کرده که هنگام ترکیب ظاهر می شود. برای این کار باید مانند تصویر زیر یک مثلث روی چرخ رنگ ایجاد کنید. سپس به راحتی 3 رنگ سه گانه خود را پیدا خواهید کرد.
مثال هایی، از ترکیب رنگ های سه گانه : ترکیب قرمز، زرد و آبی، ترکیب سبز، نارنجی و بنفش و ترکیب قرمز، زرد و آبی.
منبع:
webflow.com