در گذشته از بسته بندی محصول جهت حفاظت از آلودگی و متمایز کردن محصول با محصولات مشابه به استفاده می کردند. اما با گذشت زمان و تجربه ای که به دست آوردند متوجه شدند که بسته بندی محصولات اگر به شکل خاصی طراحی شده باشد؛ در فروش تاثیر فوق العاده ای دارد.
یک بسته بندی مناسب باید از لحاظ بصری برای مشتری جذاب باشد و از نظر جنبه فیزیکی و روانشناختی نیز بر او تاثیر گذارد.
از ویژگی های یک بسته بندی مناسب این است که مشتری از خرید خود راضی باشد. در ادامه مقاله ما به شما نکاتی را برای طراحی بسته بندی آموزش می دهیم تا بسته بندی خاصی داشته باشید و فروش تان دو برابر شود.
طراحی بسته بندی
1- بازار هدف تان را بشناسید.
داشتن شناخت از مخاطب اولین گام بسته بندی محسوب می شود. شما باید بدانید برای چه قشری از جامعه، گروه سنی، جنسیت و … طراحی می کنید.
سوالات ذکر شده شما را در طراحی بسته بندی بسیار کمک می کند.
مخاطب محصول چه کسانی هستند؟ زنان یا مردان؟ در چه گروه سنی قرار دارند؟ این محصولات را بیشتر به صورت اینترنتی خریداری می کنند یا فیزیکی؟ بازخورد آنها نسبت به طراحی خلاقانه چیست؟ چه اطلاعاتی باید روی بسته بندی چاپ شود؟
2- از هویت برندتان فاصله نگیرید.
هویت برند نوعی شخصیت برند است که در ذهن مخاطب شکل گرفته است. عناصر بصری نقش مهمی در هویت برند دارند. در هنگام طراحی بسته بندی محصولات لازم است به برند بوک توجه کنید و از خط قرمز آن عبور نکنید.
3- تناسب بسته بندی با محصول
طراحی بسته بندی باید با نوع محصول در ارتباط باشد؛ ضمن اینکه رنگ نیز باید با محصول مرتبط باشد. برای مثال برخی از محصولات باید بسته بندی شفافی داشته باشند تا محصول دیده شود. دیده شدن محصول نقش فوق العاده ای در فروش شما دارد.
برای مثال طراحی بسته بندی سس کچاپ اکثرا به دلیل قرمز بودن محتوای آن رنگ بسته بندی آن نیز قرمز است؛ لازم است بدانید در روانشناسی رنگ ها نیز ذکر شده تا در بسته بندی مواد غذایی از رنگ قرمز استفاده کنید تا مشتری را به چالش بکشد.
4- آسان باز شدن بسته بندی محصولات
سهولت برای باز شدن بسته بندی مشتریان ویژه خود را دارد. به عنوان مثال کنسرو های آسان باز شو دو برابر مخاطب بیشتری نسبت به نوع معمولی آن دارد.
استاندارد نبودن یا بیش از حد شل و سفت بودن بسته بندی محصولات، کاربران شما را محدود می کنند. اگر از نظر تجربه نیز بخواهیم بگوییم؛ اگر مشتری یکبار محصول شما را خریداری کند و از آن رضایت نداشته باشد، مصرف خانواده خود از محصول شما را قطع می کند. ضمن اینکه به دوستان و نزدیکان خود نیز توصیه می کند تا از محصول شما استفاده نکنند.
5- جنس هوشمندانه محصولات
هدف ما از این قسمت مقاله کیفیت مناسب بسته بندی، قابل استفاده مجدد، دوستدار محیط زیست و خطر نداشتن برای حیوانات است. بسیاری از مردم علاقه دارند از بسته بندی محصول پس از اتمام محصول استفاده کنند.
باز هم اگر بخواهیم مثال بیاوریم بسته بندی خرسی سس کچاپ نمونه ای بارز است که اکثرا به آن دقت کرده اید. پس از تمام شدن محتویات داخل آن، کودکان خواستار بازی با بسته بندی آن هستند.
امروزه برخی از برندها به استفاده از خلاقیت بسته بندی هایی طراحی می کنند تا پس از مصرف محصول بتوانید به صورت اوریگامی از آن استفاده کنید.
6- چگونگی چیدمان محصول در طبقات فروشگاه
پس از طراحی و چاپ بسته بندی محصول نکته مهم چیدمان آن در فروشگاه است. باید در نظر بگیرید که محصول شما از چه بعدی در دید مشتری قرار می گیرد و برای آن بخش از فونت و طراحی ویژه ای استفاده کنید؛ یا تیتری داشته باشید و آن را بلد کنید تا از دور نظر مشتری را جلب کند.
7- نگاه مشتری
شما فقط چند ثانیه زمان دارید تا نظر مشتری تان را جلب کنید. خلاقیت و در عین حال سادگی می تواند مشتری را به سمت قفسه محصولات شما بیاورد.
8- محتوا بفروشید.
مخاطب برای رفع نیازش محصولی را خریداری می کند ن قشنگی بسته بندی آن!! اما تا جایی که می توانید باید طراحی بسته بندی را به گونه ای انجام دهید که نظر مخاطب را از منفی مثبت کند.
شما می توانید با رعایت استاندارد طراحی درباره محتویات، مواد تشکیل هنده و دستور پخت ویژه آن روی بسته بندی نکات ویژه ای را ذکر کنید تا مشتری متوجه برتری شما را با رقیب تان شود.
حتی شما می توانید بیان خلاقانه نیز داشته باشید. به عنوان مثال می توانید تاریخچه محصول، چگونگی رسیدن محصول به دست مشتری را روی بسته بندی ذکر کنید. (این روش بیشتر برای بسته بندی محصولاتی استفاده می شود که مخاطبان آن کودک و بین گروه سنی 7 تا 11 سال هستند.)
9- از میزان فعالیت و چگونگی عملکرد رقبا آگاه باشید.
در هر کسب و کاری آنالیز رفتار رقبا لازم است. شما باید بدانید رقبای شما برای افزایش مشتری از چه ترفندهایی استفاده می کنند یا کدام برند مشابه شما موفق تر است؟ از همان ایده بگیرید. (منظور از ایده گرفتن کپی کردن طراحی رقیب نیست!!)
10- باور داشته باشید سادگی در زیبایی است.
در بین میلیون ها محصول با طراحی شلوغ و عجیب گاهی لازم است ساده باشید. ساده و روشن بودن بسته بندی و لیبل سبب می شود تا بسته بندی در عین سادگی زیبا به نظر برسد.
11- شیطنت کنید.
فرصت هایتان را غنیمت شمارید؛ در طراحی خلاقیت و بازیگوشی داشته باشید. بسته بندی ساده و بازیگوش به فروش شما کمک می کند. رنگ های استفاده شده با محتویات داخل آن را به تناسب برسانید.
12- از محتویات آن استفاده کنید.
به عنوان مثال برای طراحی بسته بندی کرم دور چشم حاوی ویتامین c از عکس های پرتقال استفاده کنید؛ نیازی نیست یک پرتقال بزرگ را طراحی کنید یک برش از آن کافیست تا مخاطب را آگاه سازد.
13- از بافت ها استفاده کنید.
بافت های برجسته می توانند به اندازه تصاویر جذابیت داشته باشند. استفاده از بافت در طراحی به مخاطب حس خوبی می دهد. اگر محصول شما به گونه ای است که نمی توانید از تصویر در طراحی آن استفاده کنید حتما بافت ها را جایگزین آن کنید.
14- از رنگ ها برای معرفی محصول استفاده کنید.
اگر محصول شما رنگ خاصی دارد می توانید آن رنگ را در بسته بندی محصول استفاده کنید. به عنوان مثال برای بسته بندی آبنبات می توانید از رنگ های آبنبات برای طراحی بسته بندی آن ایده بگیرید.
15- به فضای داخلی آن اهمیت بدهید.
از فضا به خوبی استفاده کنید. اگر قسمتی از طراحی شما خالی است آن را هدف گذاری کنید و تا حد امکان جایی را خالی نگذارید؛ مگر اینکه برای کارتان دلیل داشته باشید.
16- با حواس پنچگانه مخاطب بازی کنید.
شما می توانید با حواس چندگانه انسان بازی کنید آن را به چالش بکشید. به عنوان مثال هوای داخل بسته بندی را خارج کنید تا علاوه بر زاویه دید زیبا برای چشم، لمس کردن آن برای دست نیز بسیار لذت بخش است.
17- از محصول به عنوان قسمتی از بسته بندی استفاده کنید.
استفاده از این تکنیک بسیار لذت بخش است. شما با استفاده از خود محصول در بسته بندی می توانید محصول را به رخ بکشید.
18- سقف های ذهنی را بردارید.
برای مثال بطری های آب معدنی را شبیه کوه طراحی کنید یا به جای استفاده از بطری های پلاستیکی بسته بندی مقوایی مقاوم به آب طراحی کنید.
برخی نکته ها در ذهن مردم کد شده این شما هستید که باید با یک طراحی جذاب و منحصر به فرد کد ها را از ذهن مردم پاک کنید.
19- از تصاویر مفهومی استفاده کنید.
از تصاویر متفاوت و کمتر استفاده شده برای محصولات تان استفاده کنید به عنوان مثال برای طراحی جعبه سیگار می توانید از طابوت، ریه پوسیده، دندان های خراب و پوسیده شده و .. استفاده کنید تا مخاطب متوجه خطرات آن شود.
20- از روش های فوق خلاقانه استفاده کنید.
به عنوان مثال برای طراحی بسته بندی کلوچه می توانید اجاق گاز طراحی کنید که با باز کردن در فر، کلوچه ها خارج شوند.
شوخ طبع باشید. شوخی کنید اما زیاد روی نه! شما می توانید با محصول شوخی کنید و بسته بندی آن را به صورت طنز طراحی کنید.
گاهی لازم است اغراق کنید. مثلا برای طراحی دمنوش لاغری می توانید بدن یک خانم کمر بازیک را طراحی کنید تا جذابت و لاغری اندام آن مخاطب را جذب کند.
متفاوت و مرموز باشید. با طراحی خود مشتریان تان را شوکه کنید؛ حتی می توانید کاربرد محصول را روی بسته بندی نشان دهید.
فشرده و جمع و جور طراحی کنید یا گاهی فراتر از محصول طراحی کنید.
سخن آخر
هر چه خلاقانه تر طراحی کنید قطعا مشتریان بیشتری خواهید داشت. شما می توانید با مشاهده نمونه کارهای طراحی بسته بندی محصولات ذهن خودتان را باز و پرورش دهید.