بسیاری از وب سایت ها شروع به استفاده از فرمت تصویر جدیدی به نام WebP کردند. حالا سوال اینجاست که WebP چیست؟ و چرا از فرمت های تصویری دیگر سودمندتر است؟ WebP قالبی است که توسط گوگل پس از خرید On2 Technologies توسعه یافته است. WebP تصاویر غنی و با کیفیت بالا را با حجم کمتر از PNG یا JPEG ارائه می دهد. بهترین کیفیت فرمتهای JPEG و PNG را با ارائه فشرده سازی پیشرفته و بدون افت کیفیت ترکیب می کند و بهبود می بخشد.
بهینه سازی حجم فایل های تصویری برای افزایش عملکرد سایت ضروری است. استفاده از فرمت webp می تواند این کار را بدون کاهش کیفیت تصویر انجام دهد و آن را به فرمتی مناسب برای بسیاری از صاحبان وب سایت تبدیل کند.
سرعت بارگذاری سریع، باعث افزایش نرخ تبدیل و افزایش فروش می شود. استفاده از فرمت تصویر WebP به دلیل حجم پایین، سرعت بارگذاری سایت شما را افزایش می دهد.
مزایای فرمت WebP چیست؟
چهار مزیت اصلی برای استفاده از تصاویر WebP وجود دارد:
- عملکرد وب سایت را افزایش می دهد. فرمت WEBP در مقایسه با JPEG و PNG سبک تر است. کم بودن حجم فایل های تصویری، باعث افزایش سرعت بارگذاری سایت می شود.
- باعث صرفه جویی بیشتر در پهنای باند می شود. پهنای باند سرعتی است که سرور شما می تواند داده ها را در یک زمان خاص به کاربران منتقل کند. WebP می تواند فضای پهنای باند را آزاد کند و به وب سایت ها اجازه می دهد محتوای بیشتری ارائه دهند.
این امر مخصوصاً برای وب سایت های مربوط به عکاسی، گردشگری یا آشپزی مهم است. - بهینه سازی موتور جستجو را افزایش می دهد. افزایش سرعت صفحه به دلیل تصاویر سبک تر، تأثیر مثبتی بر رتبه سایت در موتورهای جستجو مانند گوگل خواهد داشت.
- نمایش تصاویر با کیفیت بالا
- فرمت وب پی از تصاویر شفاف (transparent) و متحرک پشتیبانی می کند.
برای نشان دادن بیشتر مزایای WebP نسبت به فرمتهای دیگر مانند JPEG و PNG، بیایید یک مقایسه کوتاه انجام دهیم.
✔ JPEG (یا JPG) برای تصاویر با تعداد رنگ های زیاد عالی است. فایل های تصویری JPEG اغلب در زمان فشرده سازی دچار افت کیفیت می شوند. یکی دیگر از نقاط ضعف این فرمت این است که از transparency یا انیمیشن پشتیبانی نمی کند.
✔ از طرف دیگر، نوع فایل PNG به دلیل فشرده سازی بدون افت کیفیت، برای حفظ کیفیت تصویر بالا، بسیار عالی است. این فرمت مناسب تصاویری است که دارای پیکسل های زیادی هستند، مانند اینفوگرافیک های متنی.
همچنین از transparency پشتیبانی می کند که آن را برای عناصر طراحی وب و لوگو ایده آل می کند. متأسفانه، PNG از انیمیشن پشتیبانی نمی کند.
بیشتر بخوانید: طراحی لوگو با بهترین ابزارها
WebP بهترین کیفیت را در بین هر دو فرمت دارد. مهم تر از همه، حجم فایل تقریباً 25-34٪ کمتر با شاخص کیفیت SSIM معادل PNG یا JPEG ارائه می دهد.
به تصویر بالا نگاهی بیندازید. این تصاویر از نظر کیفیت با هم تفاوتی ندارند. با این حال، تصویر با فرمت WebP در مقایسه با تصویر با فرمت JPEG، از نظر حجم بسیار کمتر هستند.
معایب فرمت WebP چیست؟
در حالی که استفاده از WebP مزایای زیادی دارد، معایبی نیز وجود دارد که باید آن ها را بدانید.
اگرچه مرورگر های زیادی برای پشتیبانی از WebP به طور فزاینده ای بهبود یافته است، اما برخی از مرورگرها هنوز از این نوع فایل پشتیبانی نمی کنند.
مرورگرهای محبوب وب مانند گوگل کروم، موزیلا فایرفاکس، اپرا و مایکروسافت اج، سال هاست که از WebP پشتیبانی می کنند. اخیراً، Safari نیز پشتیبانی از فرمت وب پی را اضافه کرد.
با توجه به روند فعلی، می توان انتظار داشت که مرورگر های دیگری که از WebP پشتیبانی نمی کنند، در نهایت از این فرمت پشتیبانی خواهند کرد.
وقتی صحبت از نرم افزارهای دیگر می شود، همه آنها از فرمت وب پی پشتیبانی نمی کنند. برخی از ابزارهای ویرایش تصویر نمی توانند فایل های WebP را باز کنند. به عنوان مثال، Adobe Photoshop به طور پیش فرض از این فایل پشتیبانی نمی کند.
برای ویرایش یک فایل WebP در Adobe Photoshop، ابتدا باید افزونه WebPShop را نصب کنید.
مسئله دیگر این است که وردپرس در حال حاضر از تصاویر WebP پشتیبانی نمی کند. وردپرس فقط از فرمت های تصویری JPEG ،PNG ،GIF و ICO پشتیبانی می کند. خوشبختانه، با نصب برخی افزونه ها می توانید از تصاویر WebP در سایت وردپرسی خود استفاده کنید.
چگونه یک تصویر JPEG/PNG را به فرمت WebP تبدیل کنیم؟
دو روش برای انجام این کار وجود دارد:
- نصب پلاگین روی فتوشاپ: همان طور که گفتیم فتوشاپ به طور پیش فرض از WebP پشتیبانی نمی کند. بنابراین برای انجام این کار می توانید پلاگین نصب کنید.
- از یک ابزار تبدیل آنلاین استفاده کنید: محبوب ترین آنها Online-Convert.com و Squoosh هستند.
سخن آخر
فرمت WebP نسبت به فرمت های پیشین مانند JPEG و PNG بهبود یافته است. این فرمت فناوری های فشرده سازی پیشرفته ای را ارائه می دهد که می تواند کیفیت تصویر را در عین داشتن حجم کمتر حفظ کند.
با این حال، از آنجایی که این یک فناوری جدیدتر است، سازگاری نرم افزار ها با آن، هنوز جای بهبود دارد و هنوز توسط وردپرس پشتیبانی نمی شود.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا در مورد WebP اطلاعات بیشتری کسب کنید و مشکلاتی را که ممکن است با آن مواجه شوید حل کنید.
منابع: hostinger – b3multimedia