یک طراح محصول، مسئول تجربه کاربری یک محصول است که معمولاً اهداف تجاری و مدیریت محصول را کنترل می کند. اگرچه به طور معمول با جنبه های بصری/لمسی یک محصول مرتبط است، طراحان محصول گاهی اوقات می توانند در معماری اطلاعات و طراحی سیستماتیک محصول نیز نقش داشته باشند.
بسته به نوع شرکت، اندازه آن و تنوع نقش ها در بخش طراحی و محدوده تجربه افراد خاص، یک طراح محصول همچنین ممکن است به عنوان طراح تجربه کاربری، معمار تجربه مشتری، طراح رابط کاربری، طراح تعامل یا معمار اطلاعات شناخته شود. در حالی که شرکت ها همیشه می توانند از طراحان محصول بهره مند شوند، اما آن ها نقش مهمی را در مراحل اصلی توسعه محصول ایفا می کنند. در مرحله طراحی اولیه و اثبات مفهوم، آن ها می توانند هدف محصول را به یک تجربه کاربری کاربردی تبدیل کرده و بازخورد مورد نیاز را در مورد آنچه باید برای دستیابی کاربران به اهداف خود در نظر گرفته شود، ارائه دهند.
با رشد محصول و افزودن ویژگی ها و قابلیت های بیشتر، طراحان محصول می توانند از بصری بودن تجربه کاربری اطمینان حاصل کرده و نقاط ضعف را کاهش دهند و هنگامی که یک محصول کامل شد، می توانند به بهبود تجربه کاربری و کارآمد تر شدن محصول برای بهبود سرعت بارگذاری صفحه و غیره کمک کنند.
طراحان محصولات برای برخی از شرکت ها لاکچری تلقی می شوند به طوری که ممکن است اضافه کردن شخصی در آن نقش را تا دوره بعدی زندگی خود به تعویق بیندازند، در حالی که برخی دیگر حتی قبل از اضافه کردن مدیر محصول، طراح محصول را استخدام می کنند. طراحی محصول نیز می تواند به راحتی از بیرون کنترل شود، بنابراین بسیاری از شرکت ها برای این کار از مشاوران و نمایندگی های خارجی استفاده می کنند.
وظایف کلیدی یک طراح محصول چیست؟
ممکن است از طراحان محصول خواسته شود که هم در طراحی بسیار سطح بالا (مانند طراحی سیستم کلی یا معماری اطلاعات) و هم در جزئیات بسیار ریز (مدل های مخصوص پیکسل ها یا الگو های CSS) عمل کنند. صرف نظر از اینکه روی چه چیزی کار می کنند، تجربه کاربری اصل کار آن هاست. طراحان محصولات دارای تعدادی آرتیفکت هستند که ممکن است به عنوان بخشی از کار خود ارائه دهند، اما محدود به:
- نمونه های اولیه (prototypes)
- وایر فریم ها
- موکاپ
- نقشه های سفر (مسیر های طی شده) کاربران
در حالی که مدل “سنتی” این شغل اینگونه بود که یک محصول را پس از تعیین الزامات به طراحان محصول واگذار می کردند، بسیاری از طراحان محصول در حال حاضر دست به دست با تیم محصول در طول فرآیند توسعه محصول کار می کنند. با مشارکت در کل، آن ها می توانند بر عملکرد محصول و نحوه انجام آن تأثیر بگذارند و تجربه کاربر را در نظر داشته باشند.
طراحان محصولات معمولاً کنترل نمونه اولیه و تست کاربر را بر عهده می گیرند، زیرا هدف آن ها ایجاد یک تجربه عالی از محصول است. آن ها همچنین ممکن است در واقع برخی از بخش های برنامه نویسی (معمولاً بیشتر با زبان های اصلی مانند HTML و CSS) را انجام دهند و دارایی های دیجیتالی مانند لوگو ها، آیکون ها و دکمه ها را ایجاد کنند، همچنین به نویسنده متن توضیحی درباره محصول کمک کنند.
برای روش هایی که شامل محصولات فیزیکی یا سخت افزاری است، یک طراح محصول وظایف دیگری دارد، مانند کمک به انتخاب مواد، رنگ و بافت و احتمالاً حتی از پرینتر های سه بعدی برای نمونه سازی یا توصیه روش های تولید. طراحان محصول همچنین کتابخانه طراحی مجموعه محصول را برای مرجع بعدی حفظ خواهند کرد.
چگونه می توانید product designer شوید؟
یک طراح محصول برای انجام کار خود به یک جعبه ابزار منحصر به فرد نیاز دارد که از جنبه های “هنری” تا “فنی” نقش را شامل می شود. بدیهی است که آن ها باید خلاق باشند، اما همچنین باید دارای روابط عمومی بالا و قصه گو های موثری باشند تا دیدگاه خود را در مورد طراحی محصول توضیح دهند.
به عنوان حامی مشتری، آن ها باید محیط کسب و کار را درک کرده و در عین حال زمانی که یک تصمیم می تواند بر تجربه مشتری تأثیر منفی بگذارد، شجاعت گفتن “نه” را داشته باشند. “همدلی با مشتری” یکی دیگر از موضوعات رایج هنگام توصیف نقش طراح محصول در این زمینه است.
تفکر طراحی تقریباً برای این نقش در نظر گرفته شده است، زیرا از طراحان محصول خواسته می شود داستان های کاربر (از جمله نگرانی در مورد موارد حاشیه ای)، استوری بورد و رابط های ساختگی را توسعه دهند. طراحان محصول همچنین ممکن است مأموریت انجام تحقیقات کاربران را داشته باشند.
نرم افزار های طراحی رابط کاربری مانند فتوشاپ و Sketch و همچنین نرم افزار CAD در موارد مربوطه، برای بسیاری از طراحان محصول مناسب هستند. تسلط بر گرایش های طراحی پیش نیاز بسیاری از نقش ها است زیرا آن ها برای نمونه سازی و ارائه دارایی های نهایی به سازمان مهندسی و درک پالت رنگی، تایپو گرافی و چیدمان به آن ها تکیه می کنند.
همچنین ممکن است از برخی از طراحان محصول خواسته شود کپی رایتینگ انجام دهند تا متن مورد نیاز را به عنوان بخشی از طراحی UX محصول، از جمله نکات ابزار و متن راهنما اضافه کنند. تست کاربر نیز پیچیده تر از آن است که به نظر می رسد و طراحان محصول ممکن است نیاز به طراحی و انجام آزمایشات، تجزیه و تحلیل نتایج و حتی استخدام چند همکار داشته باشند.
درک Google Analytics و ابزار های مشابه نیز برای طراحان محصولات وب و تلفن همراه مهم است، زیرا آن ها بینش های کلیدی در مورد استفاده در دنیای واقعی ارائه می دهند و می توانند بر تغییرات محصول و تغییرات طراحی تأثیر بگذارند.
ترند های طراحی محصول در سال ۲۰۲۱
اگر شما یک طراح محصول تازه کار باشید یا یک طراح حرفه ای، نیاز دارید که ترند های طراحی را در هر زمینه ای که مشغول به فعالیت در آن هستید، یا بگیرید و همیشه به روز باشید.
۱. هوش مصنوعی
ما همچنان شاهد پیشرفت های بیشتری در زمینه هوش مصنوعی (AI) در سال 2021 خواهیم بود که فناوری و دستگاه های مورد استفاده ما را حتی بهتر می کند. ما این مسئله را در اواخر سال 2020 با خط تولید جدید آیفون های شرکت اپل مشاهده کردیم. اگرچه بسیاری از ویژگی های اعلام شده هنوز کاربرد های تجاری قوی ندارند، اما اپل با قابلیت های هوش مصنوعی قانع کننده ای در محصولات خود که مسیر را برای راه های جدید باور نکردنی استفاده از تلفن ها و سایر دستگاه ها باز می کند، پیشرو است.
به عنوان مثال هوش مصنوعی در iPhone 12 به گوشی کمک می کند عکس های بهتری بگیرد، به ویژه در شب. هنگامی که گوشی را بر می دارید صفحه به طور خودکار روشن می شود زیرا شتاب سنج با استفاده از هوش مصنوعی حرکات را تشخیص می دهد. حتی می توانید هنگام تأخیر در یک قرار یا جلسه، پاسخ های متنی خودکار با استفاده از هوش مصنوعی ارسال کنید.
۲. دستیاران صوتی
مصرف کنندگان روز به روز راحتی بیشتری می خواهند و هیچ چیز راحت تر از استفاده از صدای شما برای کنترل دستگاه ها نیست. سال گذشته ما شاهد تکامل سه گانه بزرگی بودیم: Alexa آمازون، دستیار صوتی Google و Siri اپل.
دستگاه های هوشمند این شرکت ها همراه با دستیار های صوتی یکپارچه، برای فعالیت های روزمره، کار های سریع و ساده و خرید استفاده می شود. پیش بینی می شود تا سال 2022 فروش محصولات توسط دستیاران صوتی در ایالات متحده به 40 میلیارد دلار برسد.
۳. AR + Interactivity
پیشرفت در تلفن های همراه نیز پیشرفت های عظیمی را در دوربین های تعبیه شده در آن تلفن ها به ارمغان آورده است. دوربین های امروزی گوشی های هوشمند آنقدر خوب هستند که می توانید خانه خود را با برنامه هایی مانند IKEA Place، فقط با استفاده از دوربین گوشی و واقعیت افزوده (AR) طراحی کنید. بهبود فناوری دوربین و تلفن باعث می شود شرکت های بیشتری در سال 2021 کد های قابل اسکن و برنامه های واقعیت افزوده را به بازاریابی خود اضافه کنند.
هنگامی که این کار به خوبی انجام شود، ویژگی ها و برنامه های AR یک تجربه کاربری منحصر به فرد و به یاد ماندنی را ارائه می دهند. تقریباً شبیه حضور شما در فروشگاه است، اما با انعطاف پذیری بیشتر و استرس کمتر.
۴. فناوری بی سیم در همه جا
وقتی فناوری بی سیم به درستی اجرا شود ساده، آسان برای استفاده و راحت است. همه چیز از تلفن تا پوشیدنی ها و حتی دستگاه های خانگی در حال تبدیل شدن به نیروگاه های بی سیم است. و این باعث اکوسیستم ایستگاه های شارژ بی سیم، پوشیدنی ها، دستگاه های هوشمند و موارد دیگر که پیشرفت فوق العاده ای در زمینه طراحی محصول داشته اند، شده است.
محصولاتی مانند اپل واچ بر بازار پوشیدنی ها تسلط دارند تا حدی به این دلیل که علاوه بر اینکه زمان را به شما می گوید، یک کامپیوتر قدرتمند نیز در دست دارید. می توانید آن را هر جا که می روید از جمله زیر آب، ببرید.
۵. کاهش، استفاده مجدد، بازیافت
پس از سال 2020 ما به طور غیر منتظره ای غافلگیر شدیم. تولید کنندگان و مصرف کنندگان اهمیت حفظ سلامت خود و محیط زیست را درک کرده اند. این به معنی کاهش ضایعات در طراحی محصول، استفاده مجدد از مواد و ایجاد یک سیستم بازیافت قوی است. در حقیقت مصرف کنندگان به طور فزاینده ای از برند های خریداری شده خود شیوه های پایداری خوب را می خواهند.
مصرف کنندگان امروزی به دنبال محصولاتی با پیام های اخلاقی هستند که می توانند تاثیری در فرهنگ بهتر مردم داشته باشند، شرکت هایی که از مشاغل کوچک محلی حمایت می کنند، لباس هایی که ماندگار و شایسته سرمایه گذاری هستند و محصولاتی که از مواد جایگزین مناسب استفاده می کنند.
منابع: crowdspring.com و productplan.com