هنرمندان سبک هنری سورئالیسم معتقدند که این سبک ابتدا یک جنبش فلسفی بوده است و آثار بصری آن صرفاً ساخته نوعی طرز تفکر خاص هستند. البته در این مقاله ما سورئالیسم را در شکل بصری آن مورد بحث قرار می دهیم. آثار هنری سورئالیسم معمولاً شما را با اشیاء تصادفی و در کنار هم قرار گرفتن آن ها به طور غیر قابل پیش بینی؛ غافلگیر می کنند. این سبک هنری، برگرفته از جنبش دادائیسم در طول جنگ جهانی اول است که در پاریس، فرانسه شکل گرفت و به سرعت از دهه 1920 به بعد در سراسر جهان گسترش یافت. در این پست قصد داریم شما را با سبک هنری سورئالیسم یا همان فرا واقع گرایی آشنا کنیم و موارد استفاده از آن در طراحی های مدرن را بررسی کنیم.
تاریخچه سبک سورئالیسم
واژه «سورئالیسم» توسط نویسنده گیوم آپولینر در سال 1917 ابداع شد. او از آن برای توصیف نمایش باله ای به نام “Les Mamelles de Tiresais” و باله ژان کوکتو، به نام “Parade” استفاده کرد. به گفته آپولینر، سورئالیسم «حقیقتی فراتر از واقع گرایی» است. در سال 1924، آندره برتون این کلمه را در یکی از آثار خود به نام “مانیفست سورئالیسم” پذیرفت.
پس از جنگ جهانی اول، هنرمندان و روشنفکران به دنبال راه گریزی در برابر سختی واقعیت ظالم پس از جنگ بودند. آن ها می خواستند جهان را به روش خودشان اصلاح کنند و فروید با نظریه های جدید خود برای آن ها راهی برای نفوذ ایجاد کرده بود. اطلاعات جدیدی که توسط فروید کشف شده بود، در رابطه با بخش ناخودآگاه ذهن بود. بالاخره در سال 1924، یک گروه از هنرمندان سورئالیست تشکیل شد. اعضای اصلی آن گروه مکس ارنست، خوان میرو و آندره ماسون بودند.
هنرمندان این سبک هنری علاقه زیادی به ناخودآگاه ذهن داشتند. آن ها با رویا ها، توهمات و خلسه ها همانطور که در آثار زیگموند فروید توضیح داده شده است، رابطه خوبی داشتند. این گروه به همراه آندره برتون، آثار هنری، شعر ها و طرح های زیادی را به واسطه هیپنوتیزم و نوشتن خودکار(دو تکنیک استفاده از ناخودآگاه ذهن) خلق کردند. بیشتر این هنرمندان آثار سورئال و رویایی خود را به صورت ناخودآگاه تولید می کردند. به قول سالوادور دالی، سبک سورئالیسم زبان نمادین ناخودآگاه است. سورئالیسم یک زبان جهانی است و به تحصیلات، فرهنگ یا هوش هیچ وابستگی ای ندارد.
تکنیک های سبک سورئالیسم
سبک سورئالیسم از چندین تکنیک برای خلق اثر و الهام گرفتن در آثار بصری استفاده می کند که در این بخش برخی از محبوب ترین و معروف ترین آن ها بررسی می کنیم.
- کلاژ: ترکیب عناصر مختلف برای ایجاد یک شکل مشخص. (مانند اثر کلاه مرد را می سازد – ماکس ارنست)
- Cubomania: شکلی از کلاژ که در آن یک تصویر به شکل مربع بریده شده و به طور تصادفی دوباره سر هم می شود. این تکنیک توسط هنرمند سورئالیست رومانیایی به نام Gherasim Luca ابداع شد.
- دکالکومانیا: پخش کردن رنگ غلیظ روی بوم و در حالی که هنوز مرطوب است، و پوشاندن آن با کاغذ یا فویل. فویل یا کاغذ دوباره در حالی که بوم هنوز مرطوب است برداشته می شود و نتیجه آن به پایه نقاشی تبدیل می شود.
- Eclaboussure: فرآیند پاشیدن ترکیبی از رنگ ها به بوم و سپس پاشیدن آب روی آن. وقتی نقاشی به طور کامل خیس می شود، لکه ها و اشکال تصادفی نمایان می شوند.
- Frottage: استفاده از مالش مداد بر روی سطح بافت.
- فوماژ: تکنیک هنری ای که از دود شمع یا لامپ بر روی بوم خالی برای ایجاد اشکال استفاده می کند. این تکنیک اسفوماتو نیز نامیده می شود.
- Grattage: فرآیند تراشیدن رنگ از روی بوم برای آشکار شدن اثری که در زیر آن قرار گرفته است.
هنرمندان مشهور سبک سورئالیسم
خوان میرو نقاش، مجسمه ساز و سرامیک کار سورئالیست اسپانیایی است. آندره برتون، بنیانگذار سبک سورئالیسم، خوان میرو را سورئالیست ترین آن ها می دانست. میرو تحت تأثیر سورئالیسم و دادائیسم بود، اما هر گونه عضویت در جنبش های هنری را در طول سال های بین جنگ رد کرد. با این حال، او تأثیرات سورئالیستی زیادی مانند استفاده از ناخودآگاه در طراحی و استفاده از نماد های خاص در کار خود داشت.
ماکس ارنست، نقاش و مجسمه ساز آلمانی، که از پیشگامان جنبش دادائیسم و سورئالیسم بود. او تکنیک هنر سورئالیستی “فروتاژ” و “گراتاژ” را ابداع کرد و بسیاری از تکنیک های سورئالیستی را آزمایش کرد. ارنست به پرندگان علاقه داشت و این ها در آثار او رایج شد. لوپاپ، خود دیگر “آلتر ایگو” او در نقاشی هایش، یک پرنده بود. لوپاپ در آثار هنرمندان سورئالیست دیگر نیز ظاهر شده است.
یکی از مشهور ترین هنرمندان این جنبش هنری، سالوادور دالی است. دالی یک نقاش برجسته سورئالیست اسپانیایی بود که به خاطر آثار سورئالیستی قابل توجه شناخته شده است. تکنیک نقاشی او که طنین انداز هنر رنسانس است، در ترکیب با سورئالیسم بسیار جالب است.
مشهور ترین اثر هنری او با عنوان “تداوم حافظه“، شناخته می شود. این اثر تا به امروز شناخته شده ترین اثر دالی است. این نقاشی دارای ساعت های جیبی ذوب شده است که به نمادی ناخودآگاه از فضا و زمان نسبی تبدیل می شود. تئوری ای وجود داشت که دالی تا حدی از نظریه نسبیت اینشتین الهام گرفته است. با این حال، وقتی از او پرسیده شد که آیا چنین است، دالی پاسخ داد که ساعت های ذوب شده از انیشتین الهام گرفته نشده اند، بلکه تصور ذوب شدن پنیر کاممبر در زیر نور خورشید است.
سالوادور دالی در عکاسی، فیلم سازی و مجسمه سازی نیز فعالیت داشته است. دالی بسیار خلاق بود. او یک شخصیت غیر معمول و خودنما داشت که برای بسیاری از علاقه مندان به سبک سورئالیسم جذاب بود. او به چیز های طلاکاری شده و بیش از حد مجلل علاقه داشت. دالی در واقع بسیار عجیب و غریب بود و توجه عموم را به خود جلب می کرد و در عین حال باعث خشم منتقدانش می شد. اثر مورد علاقه من از دالی، یک کار عکاسی است که در آن گربه ها، یک نقاشی و سطل های آب دیده می شوند. نام این عکس «Dali Atomicus» است که توسط فیلیپ هالسمن گرفته شد.
این عکس به صورت زنده گرفته شده است، هیچ ادیت یا فتوشاپی برای رسیدن به این اثر استفاده نشده است. درواقع این عکس حاصل 26 بار و 5 ساعت تلاش است. فیلیپ هالسمن تا چهار می شمرد، زمانی که دالی به هوا می پرید، و سه دستیار گربه ها را پرتاب می کردند، دیگری یک سطل آب را می ریخت و خانم هالسمن صندلی را نگه می داشت.
تأثیرات سبک سورئالیسم در دنیای حال
سبک سورئالیسم تأثیر زیادی در هنر، ادبیات، فرهنگ و حتی سیاست داشت. سبک سورئالیسم یک عمل خلاقانه از تلاش برای رهایی تخیل است. این سبک به همان اندازه که ظریف است، پویا است. سورئالیسم هنوز زنده است و هنوز هم در حال رشد است. بسیاری از هنرمندان در سراسر جهان تحت تأثیر سبک ها، ایده ها و تکنیک های سورئالیسم هستند.
سورئالیسم به جهان آموخت که هنر را نباید صرفاً بصری و تحت اللفظی ببیند. می توان در سطح ناخودآگاه نیز از هنر استفاده کرد. امروزه سبک سورئالیسم شکلی آشنا از هنر است که در سطح جهانی به رشد خود ادامه می دهد. برای هنرمندان آسان است که خلاقیت خود را از طریق سورئالیسم نشان دهند، زیرا این سبک آزادی بیشتری برای انتقال احساسات و افکار از طریق بوم را به آن ها می دهد. هنر سورئال می تواند رویایی یا عجیب باشد. یا می تواند خوش بینانه یا غم انگیز باشد.
طراحی وب به سبک سورئالیسم درست مانند باز کردن یک در و دیدن یک سیاره عجیب و جدید است. شما هرگز نمی دانید چه چیزی در چنین وب سایت هایی انتظارتان را می کشند. آن ها عجیب انئاما آشنا، درست مانند رویا های ما. اکنون با فرا رسیدن عصر دیجیتال، تکنیک های جدیدی به کار گرفته شده اند. دستکاری عکس تکنیک مورد علاقه این عصر هنگام خلق هنر سورئالیستی است.
اکثر طراحی های وب در سبک سورئالیسم از تصاویر واقعی و سه بعدی استفاده می کنند که به جای تصاویر ترسیمی، ترکیب و دوباره مرتب می شوند. این کار برای ایجاد دنیایی واقعی تر، جادویی و عجیب تر است. در طراحی وب سورئالیستی، موشن گرافی عنصر محبوبی برای استفاده است، زیرا می تواند جلوه های رویایی، انیمیشن و موسیقی را در خود جای دهد و آن را سورئال تر و جالب تر کند.
در اینجا چند نمونه وب سایت با سبک هنری سورئالیسم معرفی شده اند تا ببینید که طراحی وب با استفاده از این سبک تا چه حد می تواند جذاب و خیره کننده باشد.
منبع: 1stwebdesigner