بهترین و به‌روز ترین روش برای ساخت فیلم آموزشی

ساخت فیلم آموزشی

ویدیو یکی از محبوب ترین راه ها برای ارائه و تولید محتوا است. این اصل به این زودی ها تغییر نمی کند. ساخت فیلم های آموزشی یکی از بهترین راه ها برای به اشتراک گذاری دانش یا اطلاعات است. فیس بوک، توییتر و یوتیوب همگی مردم را تشویق می کنند که ویدیوهای کوتاه و غیررسمی را تماشا کرده و به اشتراک بگذارند. مشتریان شما بیش از هر زمان دیگری به دنبال تماشای ویدیوها برای حل مشکلات خود هستند.

اگر واقعیت داشته باشد، طبق یک مطالعه تحقیقاتی Pew، حدود 87٪ از کاربران گفتند که YouTube برای کمک به آن ها در درک نحوه انجام کارهایی که قبلا انجام نداده اند، نقش مهمی داشته است. از زمان همه گیری ویروس کرونا بسیاری از آموزش ها به صورت آنلاین برگزار می شوند، بنابراین ما در این مقاله بهترین روش ها را برای ساخت فیلم آموزشی به شما می آموزیم تا بهترین محتوا را ارائه دهید.

فیلم آموزشی چیست؟

به عبارت ساده، یک ویدیوی آموزشی، محتوایی مبتنی بر ویدیو است که به فرد نشان می‌دهد چگونه کاری را انجام دهد. خواه یک فیلم آموزشی مناسب کارمندان، یک آموزش نرم افزار برای مشتریان، یا یک موضوع کلی مانند نحوه تعویض لاستیک باشد. یک ویدیوی آموزشی به آموزش یا آموزش بینندگان در مورد یک موضوع خاص برای آموزش یک مهارت یا به اشتراک گذاری دانش اختصاص داده شده است.

در سال 2020 و همچنین 2021 نیز شاهد تدریس مدارس به صورت آنلاین بودیم که بسیاری از معلمان ضبط و ساخت ویدیو های آموزشی را ضروری دانستند.

چرا فیلم های آموزشی ایجاد کنیم؟

فواید ساخت فیلم آموزشی

ویدیو رسانه مناسبی برای نحوه کار و آموزش است زیرا شما می توانید آنچه را که بینندگان باید بدانند را نشان دهید و به آن ها بگویید. به علاوه، ویدیو ذاتاً جذاب‌تر از روش‌های متنی است. اگر کمی بیشتر در این موضوع عمیق شوید این سوال پیش می آید که کدام را ترجیح می دهید: خواندن 10 صفحه متن سیاه و سفید که به شما می گوید چگونه کاری را انجام دهید یا ویدیویی را تماشا کنید که دقیقاً مراحل را به شما نشان می دهد؟

اگر هنوز نمی‌دانید که چرا باید حتی به خود زحمت ساخت فیلم آموزشی را بدهید، در ادامه چند مزیت کلیدی وجود دارد که می‌توانید از تجربه دیگران به دست آورید:

  • ترافیک را به وب سایت خود هدایت کنید
  • بهبود نتایج جستجوی گوگل
  • باری را از دوش تیم پشتیبانی فنی یا مشتری بردارید
  • رضایت مشتری خود را بهبود بخشید
  • مشتریان و کاربران باهوش تری ایجاد کنید
  • کسب و کار خود را توسعه دهید

چگونه یک فیلم آموزشی موثر بسازیم؟

حتی اگر هرگز ویدیو نساخته باشید، با این آموزش می‌توانید فیلم‌های آموزشی بسیار مؤثری بسازید. کلید آن ها در داشتن نرم افزار مناسب و کمی راهنمایی نهفته است. ما در مقاله بهترین نرم افزار ها برای تدوین فیلم تمام نکات و نرم افزار های لازم را بررسی کرده ایم.

از ویژگی های بهترین نرم افزار ادیت فیلم آسان بودن آن است که به معنای واقعی کلمه همه بتوانند از آن استفاده کنند، اما به اندازه کافی قدرتمند باشد که حتی حرفه ای های ساخت ویدیو باتجربه نیز متوجه خواهند شد که تقریباً تمام نیازهای ویدیویی آن ها را برآورده می کند.

مرحله 1: موضوع خود را انتخاب کنید

موضوع فیلم آموزشی خود را انتخاب کنید

اولین کاری که باید هنگام ایجاد فیلم های آموزشی انجام دهید، انتخاب یک موضوع مفید و مرتبط است. مردم به‌طور باورنکردنی سریع ویدیوهایی را که اطلاعات مربوطه را ارائه نمی‌دهند کنار می‌گذارند، بنابراین انتخاب موضوع مورد علاقه و دارای اهمیت برای مخاطبان بسیار مهم است. در واقع، تحقیقات ما نشان می دهد که دلیل شماره یک مردم به تماشای یک ویدیو این است که آن ها واقعاً به موضوع و عنوان ویدیو علاقه مند بودند.

آمار کسانی که ویدیو را برای عنوان آن تماشا کردند
ردیف اول افرادی هستند که ویدیو را به خاطر عنوان جذاب آن تماشا کرده اند.

در شرایط برعکس، دلیل شماره یک مردم برای اینکه ویدیویی را ترک کرده اند، این است که آن‌ها اطلاعاتی را که انتظار داشتند دریافت نمی‌کنند.

بنابراین انتخاب عنوان مناسب برای مخاطبان بسیار مهم است. برای انتخاب موضوع مناسب، ابتدا باید بدانید که مخاطبان شما چه کسانی هستند. شما باید درک کاملی از مخاطبان خود و نیاز های آنها پیدا کنید. برای انجام تحقیقاتی که موضوعاتی را که بیشتر به آن ها علاقه دارند یا بیشتر به کمک نیاز دارند، مشخص می کند، وقت بگذارید. روش های تحقیق خود را متناسب با مکان و اندازه مخاطبان خود تنظیم کنید.

اگر وظیفه شما آموزش مشتریان است، ممکن است با آن ها مصاحبه کنید. اگر اسنادی را برای مخاطبان بزرگ تر ایجاد می کنید، نظرسنجی ممکن است راهی ایده آل برای جمع آوری اطلاعات باشد. در دسترس بودن تالارهای گفتمان آنلاین و سایر منابع را به عنوان راهی برای راهنمایی شما در هنگام اصلاح موضوع خود در نظر بگیرید.

موضوع خود را به یک ایده واحد و متمرکز تبدیل کنید. اگر در انجام آن مشکل دارید، آن را به دو مبحث تقسیم کنید که بخش دوم در مورد بخش اول ساخته شده است.

مرحله 2: انتخاب نوع فیلم آموزشی برای ساخت

انتخاب نوع فیلم آموزشی برای ساخت

قدم بعدی در ساخت یک فیلم آموزشی جذاب، انتخاب فرمت ویدیو است. همانطور که شروع به کار روی ویدیو می کنید، منابع موجود، جدول زمانی خود و انتظارات مشتریان را در نظر بگیرید. انواع مختلف ویدیو های آموزشی برای ایجاد شدن، زمان و تلاش متفاوتی را می طلبد. به طور مشابه، فرمت‌های مختلف ویدیو، انواع مختلفی از اشتراک‌گذاری محتوا را در بر می گیرند. بنابراین مهم است که نقاط قوت و ضعف هر کدام را بدانید.

برای مثال، احتمالاً نمی‌خواهید سعی کنید یک موضوع فوق‌العاده پیچیده را در یک میکرو ویدئو پوشش دهید و احتمالاً یک ویدیوی ایجاد شده از صفحه نمایش شما برای یک نسخه نمایشی از محصول فیزیکی کار نخواهد کرد. در ادامه چند فرمت وجود دارد که ممکن است برای فیلم آموزشی خود انتخاب کنید.

ضبط صفحه نمایش (screencast)

اسکرین‌کست ضبط صفحه کامپیوتر شما است. اگر در حال آموزش افراد بر روی یک نرم افزار یا سیستم کامپیوتری جدید هستید، این احتمالاً حداقل بخشی از ویدیوی شما خواهد بود. اسکرین کست ها می‌توانند از تولیدات غیررسمی تا تولیدات بسیار شیک متغیر باشد.

میکروویدیو

میکروویدئو یک ویدیوی بسیار کوتاه است – پنج تا پانزده ثانیه – که یک فرآیند یا ایده واحد را نشان می دهد. گاهی اوقات میکروویدئو ها روایت ندارند اما در عوض به تصاویر یا متن روی صفحه متکی هستند. اگر تعدادی فرآیند ساده برای آموزش دارید که زمان کافی برای ایجاد یک ویدیوی آموزشی طولانی‌تر را تضمین نمی‌کنند، ممکن است انتخاب خوبی باشد.

ویدئوی معرفی

برای آموزش زنده، ضبط آن را برای ایجاد یک ویدیوی معرفی در نظر بگیرید. سپس، می توانید ضبط را ویرایش کنید و از آن به عنوان بخشی از برنامه یادگیری خود استفاده کنید. اگر در حال آموزش افراد در مورد فرآیند های کار هستید، یک ویدیوی نمایشی محصول ممکن است انتخاب مناسبی باشد. در این ویدیوها، شخصی معمولاً به عنوان “میزبان” عمل می کند و به بینندگان نشان می دهد که یک محصول، خدمات یا فرآیند خاص چگونه کار می کند. بسیاری از ویدیوهای DIY در YouTube از این قالب استفاده می کنند.

ایفای نقش

در یک ویدیوی ایفای نقش، سناریویی اجرا می‌شود تا به بینندگان کمک کند، تصور کنند و نحوه تعامل خاص را بهتر درک کنند. آن ها برای آموزش بینندگان در مورد نحوه رسیدگی به مواردی مانند تماس های فروش، فرآیند های پشتیبانی فنی و سایر تعاملات اجتماعی خوب هستند. این نوع ویدیو کمی بازیگری می‌طلبد، اما اگر مهارت‌های نرم را آموزش می‌دهید، این فرمت ممکن است بهترین گزینه باشد زیرا به بینندگان کمک می‌کند شرایط و موقعیت‌های واقعی را تصور کنند.

انیمیشن

ویدیوهای توضیح دهنده انیمیشنی از متن و گرافیک برای رساندن پیام خود استفاده می کنند. برای فیلم انیمیشنی آموزشی، به دانش فنی و هنری نیاز دارید، اما برای جذب مخاطب شما عالی هستند.

ویدئوی تعاملی

ویدیو های تعاملی فرمت جدیدتری هستند. یکی از راه‌های فکر کردن به این‌ها مانند ویدیوی «ماجراجویی خود را انتخاب کنید» است که در آن از بینندگان خواسته می‌شود به موقعیت‌ها پاسخ دهند و سپس بسته به تصمیم‌شان ببینند که اوضاع چگونه پیش می‌رود. آنها می توانند راه خوبی برای جلب مشارکت بینندگان شما باشند.

مرحله 3: فیلمنامه و استوری بورد

ساخت فیلمنامه فیلم آموزشی

مطمئنم وقتی به ویدیوی خود فکر می کنید تصویر واضحی در ذهن شما ظاهر می شود. چیدمان صحنه ها به ترتیب، جلوه های بصری مرتب هستند و کلمات فقط باید با صدای بلند گفته شوند. البته، اگر مستقیماً بدون هیچ کار مقدماتی به سراغ ضبط ویدیوی خود بروید، مشخص می شود که همه این موارد آنقدر که در تصور ما ظاهر می شود، سازماندهی شده و بی نقص نیستند.

این نکته را دقیقا می دانم چون قبلا این کار را کرده ام. فقط به این دلیل که نمی‌توانیم مستقیماً به سمت تولید یک ویدیو برویم، به این معنی نیست که واقعاً یک ویدیوی عالی در ذهنمان نداریم. این نکته فقط اهمیت حذف آن کلمات، تصاویر و صحنه ها را از ذهن ما و ثبت آن ها روی کاغذ در قالب فیلمنامه و/یا استوری بورد نشان می دهد.

اولین و مهم ترین کار آماده سازی و نوشتن یک اسکریپت است. یک سند را در ادیتور متن مورد علاقه خود شروع کنید و شروع به نوشتن آن چیزی کنید که می خواهید بازگو کنید. اگر در حال انجام یک اسکرین‌کست یا میکروویدئو هستید که شامل ضبط صفحه است، فرآیندی را که قصد نمایش آن را دارید انجام دهید. ممکن است به این فکر کنید که اگر فردی از مخاطبان شما کنار شما نشسته باشد، چگونه این روند را برای او توضیح می دهید.

پس از نوشتن فیلمنامه، یک استوری بورد ایجاد کنید. استوری بورد توالی بصری یک ویدیو را از طریق طرح ها یا تصاویر ساده نشان می دهد. من معمولاً چند اسکرین شات می‌گیرم یا عکس می‌گیرم تا ایده‌ای مشخص از آنچه می‌خواهم در ویدیوی خود نشان دهم داشته باشم. چیدمان استوری‌بورد شما نباید زیاد طول بکشد و نیازی نیست که برای ترسیم چیزی زیبا عذاب بکشید. فیگورهای چوبی در این بخش به خوبی کار می کنند.

این مرحله قبل از شروع ضبط یا ویرایش فیلم آموزشی به شما ایده بهتری از طول کلی ویدیوی خود می دهد.

مرحله 4: فیلم آموزشی خود را ضبط و ویرایش کنید

ضبط و ادیت از مراحل ساخت فیلم آموزشی

بسیار خوب، هنگامی که تمام کارهای آماده سازی را انجام دادید، می توانید ضبط را شروع کنید. برای ضبط ویدیوی عالی نیز لازم نیست یک فرد حرفه ای در ضبط ویدیو باشید. هر کسی می‌تواند تنها با کمی تمرین یک نمایش عالی را ضبط کند. اگر انتخاب کرده اید که یک فیلم role play یا فیلم نمایشی انجام دهید، احتمالاً فناوری به کار رفته(نکته: دوربین گوشی هوشمند) را برای ضبط یک ویدیوی عالی در نظر داشته باشید. هنگامی که فیلم خود را ضبط کردید، چندین راه برای ویرایش ویدیو وجود دارد تا از نظر بصری جذاب تر شود.

از دارایی ها و الگوهای موجود استفاده کنید

استفاده از دارایی های (Assets) موجود یک راه عالی برای شروع کار بر روی ویدیوی شما است. برای شروع از یک ویدیوی مقدمه، بخش پایانی و قالب‌های آماده استفاده کنید که می‌توان آن‌ها را ویرایش کرد تا با استاندارد های شرکت و برند مطابقت داشته باشد. سپس از بین منابع مختلف از جمله پس‌زمینه‌های متحرک، انیمیشن‌ها، تصاویر و موسیقی انتخاب کنید تا رسانه مورد نیاز خود را دریافت کنید.

حاشیه نویسی ها

در اسکرین‌کست‌ها و سایر ویدیوها، حاشیه‌نویسی روشی عالی برای جلب توجه به چیزهای خاص است. فلش‌ها و پیام‌های شکل را می‌توان حتی با انیمیشن‌ها و متن ترکیب کرد تا توجه بینندگان را در جایی که لازم است حفظ کند.

همپوشانی های متنی

قرار دادن متن روی ویدیوی خود به شما کمک می کند تا هنگام ساخت فیلم آموزشی، چیزها را از نظر بصری جذاب نگه دارید. از آن در گرافیک های خود برای معرفی سخنگو ها یا تاکید بر یک نقطه یا ایده استفاده کنید.

انیمیشن ها

کاری کنید که متن و اشکال در ویدیوی خود یا در امتداد صفحه حرکت کنند. انیمیشن سازی برای متنوع و جذاب نگه داشتن تصاویر در ساخت فیلم های آموزشی شما عالی است. انیمیشن‌های سفارشی یکی از گزینه‌ها هستند، اما Camtasia Behaviors یک راه آسان برای افزودن سریع حرکت خلاقانه به متن، اشکال و دیگر گرافیک‌های ویدیوهایتان است.

راوی را نشان دهید

از نشان دادن راوی در ویدیوهای خود نترسید. در اسکرین‌کست‌ها، این کار با ضبط وب‌کم و سپس انتقال به آن فیلم در لحظات مناسب، معمولاً ابتدا و انتهای آن، انجام می‌شود.

کمی تعامل اضافه کنید

تعامل تکنیکی است که در ویدیوهای آموزشی شرکتی مورد توجه قرار گرفته است. با کانون های تعاملی، می توانید بینندگان را به نقطه خاصی در یک ویدیو بفرستید، از آن ها بخواهید به ورودی پاسخ دهند یا بینندگان را به مرحله بعدی در یک مجموعه راهنمایی کنید.

مرحله 5: مرور و تکرار

مرور فیلم آموزشی

هنگامی که یک پیش نمایش ویدیوی اولیه را دریافت کردید، یکی از بهترین کارها این است که مشتریان یا همکاران آن را بررسی کنند. یک بررسی ویدیویی به شما اطلاع می‌دهد که آیا در مسیر درستی هستید یا خیر و در صورت لزوم، قبل از اینکه به قطعه نهایی نزدیک شوید، امکان اصلاح دوره را فراهم می‌کند. ایجاد تغییرات زودتر در یک پروژه ساخت فیلم آموزشی همیشه آسان تر است.

علاوه بر این، نگاه کردن به محصول مورد نظر از دیدگاه های مختلف، بهترین راه برای اطمینان از عدم وجود اشتباهاتی مانند اشتباه تایپی یا نقص طراحی در محصول نهایی است. هنگامی که آماده دریافت یک Review هستید، پیش نمایش ویدئوی خود را در یک حلقه بازخورد کارآمد و موثر قرار دهید. سپس، افراد را دعوت کنید تا آن را بررسی کنند یا پیوند عمومی را برای ارسال به گروهی از افراد فعال کنید. بازبین‌ها می‌توانند نظرات خود را بگذارند، ویدیو را با شکل‌ها، فلش‌ها یا متن علامت‌گذاری کنند و به یکدیگر پاسخ دهند. همه این ها برای مرور و بهبود کیفیت ویدیو آموزشی شما انجام می شود.

بازخورد و بررسی دو تا از موثر ترین راه‌ها برای ساختن یک ویدیوی عالی هستند، بنابراین وقت خود را در این مرحله صرف کنید. ممکن است منطقی باشد که دو یا حتی سه بار آن را مرور کنید تا مطمئن شوید که ویدیوی شما درست است.

مرحله 6: فیلم آموزشی خود را تولید، میزبانی و توزیع کنید

فیلم آموزشی خود را به اشتراک بگذارید

در نهایت، ما به آخرین مرحله برای ساخت یک فیلم آموزشی درجه یک رسیدیم: تولید و میزبانی. این زمانی است که ما ویدیو را در دسترس بینندگان خود قرار می دهیم. اولین کاری که باید انجام دهید این است که ویدیو را تولید کنید. تولید ویدیوی شما آن را از ویرایشگر ویدیو به یک فایل ویدیویی تبدیل می کند. احتمالاً در مورد فرمت های مختلف فایل های ویدئویی، به خصوص رایج ترین و پرکاربردترین فرمت MP4 شنیده اید.

پس از تولید ویدیو، نوبت به میزبانی آن می رسد. میزبانی به این معنی است که چگونه یک ویدیو در دسترس بینندگان قرار می گیرد. YouTube و Vimeo نمونه‌هایی از میزبانی ویدیو در سایت هستند، اما روش‌های دیگری برای میزبانی ویدیو وجود دارد و مهم است که بهترین گزینه را انتخاب کنید. اگر می خواهید ویدیوی خود را عمومی کنید، پیشنهاد می کنم یک ویدیوی YouTube بسازید. یوتیوب برای یادگیری محتوا عالی است. با این حال، اگر می‌خواهید فقط برای افراد شرکت شما در دسترس باشد، می‌توانید آن را در یک سیستم عمومی، پایگاه دانش یا وب‌سایت شرکت خود میزبانی کنید.

منبع: techsmith.com

مقالاتی که شاید برایتان جذاب باشد

فهرست